A regadó kiszámítása

A gépjármű regisztrációs adójának kiszámítását csak kalkulálni lehet, a vámhivatal nem mondja meg előre, csak ha már folyamatban lévő ügyről van szó.

Ehhez négy adatra van szükség:

1.) Milyen üzemű? (benzin, diesel, elektromos vagy hybrid)
2.) Az első forgalomba helyezés dátuma (természetesen a külföldi)
3.) Hengerűrtartalom (cm3)
4.) Milyen környezetvédelmi besorolással rendelkezik a gépjármű?

A regisztrációs adót itt tudja kikalkulálni: www.regisztraciosado.hu

Ezek közül az üzem és a hengerűrtatalom egyértelműen kiolvasható a forgalmiból. Az első forgalomba helyezés dátuma is benne van a forgalmiban, ám ami problémát okozhat, az a környezetvédelmi kód megállapítása. Ezt teljes bizonyossággal a Közlekedési Hatóság állapítja meg a műszaki vizsga során, ezért okozhat gondot ennek megállapítása, még mielőtt a vizsgára vinnénk a gépjárművet, vagy csak egyszerűen előre szeretnénk tudni a költségeket.
A környezetvédelmi kódok 0 – 15 -ig terjednek. Ebben a skálában sávosan lettek a gépjárművek besorolva, függően a motor környezetvédelmi minőségétől. Eszerint a legújabb motorok a legjobb besorolásúak.

A sávos besorolást a motorok Eur osztálya adja meg az alábbiak szerint:

0 – 4 -es kód = Eur1 motorok
4 – es kód = Eur2 motorok
5 -ös kód a gázüzemű, elektronikus és hybrid motorok
6 – 8 -as kód = Eur3 motorok
9 – 11 -es kód = Eur4 motorok
11 felett = Eur5 motorok

Az Eur besorolást a Közlekedési Hatóság állapítja meg a műszaki vizsga alkalmával. Sok forgalmiba be van írva, ez a szerencsésebb eset. Nagyjából a következőket mondhatjuk, természetesen csak feltételes alapon: a 90 – es években gyártott gépjárművek Eur1 vagy Eur2 – es besorolásúak, a 2000 – es évek elején gyártották az Eur3 – as motorokat, kb. 2005 – től jöttek az Eur4 – es motorok és 2010 után jelentkeztek a legjobb az Eur5 – ös motorok. Természetesen ebből a felsorolásból nem lehet megállapítani teljes bizonyossággal az Eur besorolásokat, ezért érdemes a regisztrációs adó kalkulátorban több lehetőséget is kikalkulálni. Célszerű ezek közül a rosszabbat számításba venni.

Kalkulációhoz mi ezt az oldalt ajánljuk: www.kalkulatorlap.hu

A fenn megjelölt kalkulátorok pontosak!