EU-n kívülről hozott gépjármű

Az EU-n kívülről hozott gépjárművet a regadó folyamata előtt vámkezelni kell!

Ebben az esetben a sorrend a következő: első lépés a vámhivatal, ahol import vámkezelés alá vonják a gépjárművet, hiszen az EU-n kívülről hozott gépjármű importnak számít. Kiszabják a vámot és az ÁFA-t, majd ezt be is kell fizetni az Unicredit vagy OTP bankban. Az EU-n kívülről hozott gépjármű vámterhe 10%, az ÁFA-ja 27% az értéke után.
A vámhivatal nem köteles elfogadni a számla vagy adás-vételi szerződésen szereplő vásárlási értéket. Ezt mindenképp vizsgálatnak veti alá több szempont alapján. Az egyik az Eurotax katalógus, amiben benne van szinte minden típus, minden évjáratának értéke. A másik összehasonlítási alap, a Magyarországon eladásra kínált ugyanolyan gyártmányú és típusú gépjármű belföldi értéke, melyből azért levonja a fizetendő vámot, ÁFA-t és regadó összegét. Az így kapott érték lesz a vám és ÁFA alapja. Ezen kívül a gépkocsi állapota is számít, bár nem akkora súllyal és legvégül a számlaértékét is figyelembe veszik.
A vámhivatal általi felértékelés – tapasztalatunk szerint – kétszerese, esetleg háromszorosa is lehet a megvásárolt és számlával igazolt gépjármű értékének. Így a legfontosabb ebben az esetben, hogy a gépjárművet ott helyben, az EU határátlépés helyén – ami legtöbbször nem magyar határ – le kell vámkezeltetni.
Például egy Svájcból hozott gépjárművet a svájci-német határon azonnal le kell vámkezeltetni, mert egyrészt ott elfogadják a gépjármű valós értékét (ami a számlán szerepel), másrészt az ÁFA is csak 20% nem pedig 27%. Az EU-n belüli, külföldi vámpapírokat a magyar vámhatóság is elfogadja, így azonnal el lehet kezdeni a regisztrációs adó folyamatát, azaz a honosítást.

A vámkezelés után jön a már leírt folyamat, a Közlekedési Hatóság, ahol bevizsgálják a gépjárművet, majd ismét a vámhivatal, ahol kiszabják a regisztrációs adót és legvégül az okmányiroda, ahol kiadják a forgalmit, törzskönyvet és a rendszámot. Ekkor is szükséges a vásárláskor kiállított számlára, ha cégtől vásárolt gépjárműről van szó, kétnyelvű adás-vételi szerződés – melynek az egyik nyelve magyar – és a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjára.

Származás és eredetiség vizsgálat

Az EU-n kívülről érkező gépjárműveket nem csak vámkezelni kell, hanem származás és eredetiség vizsgálatnak kell alávetni, amit az okmányirodában kell elindítani. Ennek díja 10-15000 Ft. Ezért célszerű a gépkocsi behozatalakor rögtön az okmányirodában kezdeni, mert a származás vizsgálat ideje – tapasztalatunk szerint – 3-4 hét. A származás vizsgálat ideje alatt el lehet kezdeni a vámkezelést és a honosítási folyamatot. Mikor megjön a származás vizsgálat eredménye, azt az okmányiroda a tulajdonos által megadott címre postázza ki. Ezután következhet az eredetiség vizsgálat, ami kb. 20000.- Ft.